«Είμαστε ακόμη στην αρχή ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα»

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

«Είμαστε ακόμη στην αρχή ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα»

Αναρτήθηκε στο:

 Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, στην Αγγελική Σπανού.

[Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Πριν γίνει Περιφερειάρχης Αττικής η Ρένα Δούρου είχε την ευθύνη του τομέα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δίνει προτεραιότητα στην διπλωματία της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Επενδύει στην εξωστρέφεια και εργάζεται για την δημιουργία ισχυρών διαύλων συνεργασίας με την Κίνα.

Τι άλλαξε μετά την τελευταία σας επίσκεψη στην Κίνα σε σχέση με τη «διπλωματία» της Περιφέρειας Αττικής;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, ενεργούμε έτσι ώστε η εξωστρέφεια, η ανταλλαγή καλών πρακτικών, οι πολύμορφες συνέργειες να βρίσκονται στο επίκεντρο των σχέσεών μας με το εξωτερικό. Μια επιλογή, η οποία, συμβάλλει σε μια ειρηνική, πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη, ενεργητική εξωτερική πολιτική για τη διαφύλαξη και προώθηση των συμφερόντων της χώρας. Και το πράττουμε μέσα από μια στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης. Μέσα από τη δημιουργία γεφυρών στη βάση συναντίληψης και σύγκλισης συμφερόντων. Γεφυρών οικονομικών, επενδυτικών, πολιτιστικών, τουριστικών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μια προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και την οποία έχουμε ξεκινήσει και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο εγγράφονται και οι σχέσεις μας με την Κίνα - το Πεκίνο, την επαρχία Χουμπέι, οι επαφές που δρομολογούμε με άλλους εκπροσώπους κινεζικών θεσμών – είτε πρόκειται για τον τομέα του τουρισμού είτε των ΜΜΕ. Και αυτή είναι η αρχή. Είμαστε στη φάση της συνέχειας, με νέες επαφές, υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με αντικείμενο τον τουρισμό και τις εμπορικές επαφές, εντός των επόμενων μηνών. Πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται στα πρώτα της στάδια. Απαιτούνται έτσι ακόμη πολλά βήματα για να πούμε ότι πράγματι «άλλαξαν τα πράγματα» – ενεργούμε προς την κατεύθυνση αυτή, που συνεπάγεται πολλές προοπτικές και προκλήσεις και για τις δύο πλευρές.

Έχετε θέσει ως στόχο «να καταστεί η Αττική πολυσήμαντος κόμβος μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τι περιεχόμενο δίνετε σε αυτόν τον σχεδιασμό;

Όπως έχω πει, πρόκειται για έναν σχεδιασμό που αφορά ευρύτερα τις σχέσεις μιας ευρωπαϊκής περιφέρειας με τα πληθυσμιακά, γεωγραφικά, οικονομικά χαρακτηριστικά της Αττικής με τις άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης αλλά κι εκείνες του υπόλοιπου κόσμου. Η Αττική μπορεί έτσι να λειτουργήσει τόσο ως κόμβος για οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, τη νοτιο-ανατολική Ασία όσο βεβαίως και ως ευρωπαϊκή πύλη εισόδου έναντι αυτών των γεω-οικονομικών οντοτήτων. Υπό το πρίσμα αυτό, αντιμετωπίζουμε την ανάγκη δημιουργίας win – win σχέσεων με όλες τις χώρες που ανήκουν σε αυτές τις περιοχές με στόχο την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη σταθερότητα και την ευημερία.

Η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας πώς μπορεί να επηρεάσει στην πράξη την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας;

Η ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου περνάει μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων που μπορούν να συμβάλλουν σε βιώσιμη ανάπτυξη που δημιουργεί δουλειές, σέβεται το περιβάλλον και το νομοθετικό πλαίσιο. Οι πολιτικές επιλογές του παρελθόντος δεν λειτούργησαν προς αυτή την κατεύθυνση, συνέβαλλαν σε μια στρεβλή ανάπτυξη με πήλινα πόδια. Σήμερα βάζουμε τις βάσεις για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Η Ελλάδα ως κατ εξοχήν ευρωπαϊκή και βαλκανική, μεσογειακή χώρα, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε οικονομικό, εμπορικό επίπεδο, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να εμπεδωθεί εκείνο το σταθερό και σαφές επενδυτικό και φορολογικό πλαίσιο που θα λειτουργήσει καταλυτικά ως προς την προσέλκυση, όχι μόνο κινεζικών, επενδύσεων αλλά επενδύσεων από όλο τον κόσμο.

Ποια εικόνα έχετε για τον κινεζικό τουρισμό στην Αττική;

Την εικόνα ενός πολλά υποσχόμενου τομέα, με τεράστιες προοπτικές, που βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του βήματα. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής τουριστικής προβολής της Αττικής, κινούμαστε μεθοδευμένα για την οικοδόμηση εκείνων των προϋποθέσεων που θα καταστήσουν την Αττική σοβαρό πόλο έλξης τουριστών από την Κίνα και γενικότερα από τη νοτιοανατολική Ασία – η συγκεκριμένη τουριστική αγορά αποτελεί νέο πεδίο.  Γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες αυτής της αγοράς και προσανατολίζουμε ανάλογα την προσφορά του τουριστικού μας προϊόντος. Παράλληλα επεξεργαζόμαστε και εξειδικευμένες στρατηγικές στοχεύοντας σε συγκεκριμένες αγορές στην Ευρώπη, στην Αμερική, την Αυστραλία, στη βάση του γεγονότος ότι ο τουρισμός της Αττικής δεν έχει εποχικότητα και προσφέρει πολλές και ποιοτικές επιλογές.

Γνωρίζετε να υπάρχει κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην Περιφέρεια Αττικής;

Είναι υπαρκτό μεν, σε αρχικό στάδιο δε. Και για το λόγο αυτό εκείνο που επιχειρούμε είναι να λειτουργήσουμε με εκείνο τον τρόπο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, έτσι ώστε αυτό να πολλαπλασιαστεί, αποκτώντας δομικά χαρακτηριστικά. Εκείνα δηλαδή τα χαρακτηριστικά που εγγυώνται ένα νέο επενδυτικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με όρους κοινωνικής συνοχής και σεβασμού του περιβάλλοντος.

Έχουν γίνει βήματα στον τομέα του real estate;

Τα βήματα εξαρτώνται από το βαθμό της ωρίμανσης και της εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο πλευρών. Βρισκόμαστε, όπως ήδη παρατήρησα, στα πρώτα στάδια μίας υπό εξέλιξη διαδικασίας, στην οποία εντάσσεται και το real estate, όπως και ο τουρισμός, οι εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις και επαφές, που βρίσκονται σε σχέση αλληλεπίδρασης. Το σύνολο αποτελεί ένα «πακέτο», το οποίο η Αττική αντιμετωπίζει ολιστικά, με αίσθηση της ευθύνης που έχει ως η Περιφέρεια με τα ειδικά χαρακτηριστικά με πληθυσμιακούς, οικονομικούς, επενδυτικούς όρους.

Οι συναρμοδιότητες με υπουργεία προκαλούν καθυστερήσεις;

Χρειαζόμαστε σαφές πλαίσιο αρμοδιοτήτων και λειτουργίας – εξ ου και η ανάγκη της άμεσης μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, προκειμένου να γνωρίζουμε ποιος κάνει τι, ειδικά μάλιστα σήμερα που διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εμείς, ως Περιφέρεια Αττικής, έχουμε καταθέσει τις σχετικές μας προτάσεις, ζητούμενο των οποίων είναι να πάρει σάρκα και οστά επιτέλους η έννοια της μητροπολιτικότητας, που υφίσταται μεν στο Σύνταγμα, ωστόσο παραμένει γράμμα κενό περιεχομένου.
Στόχος μας είναι, μέσα από αυτές τις διαδικασίες, να αποκτήσουν οι Περιφέρειες, τις αρμοδιότητες και τους πόρους για να παίξουν τον κομβικό ρόλο που ήδη διαδραματίζουν οι Περιφέρειες σε ευρωπαϊκές χώρες που ξεχωρίζουν για τις σοβαρές  αυτοδιοικητικές τους παραδόσεις. Πλέον σήμερα οι ευρωπαϊκές Περιφέρειες μπορούν να αποτελέσουν το δυνατό «χαρτί» προκειμένου η Ευρώπη να μπορέσει λειτουργήσει όπως αναμένουν και απαιτούν οι πολίτες της. Ως δικλείδα προστασίας τους απέναντι στις οικονομικές και περιβαλλοντικές απειλές και παράλληλα ως παράγοντες ανάπτυξης με θέσεις δουλειάς στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου περιφερειακής ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο, συνοχή και αλληλεγγύη. Το μοντέλο δηλαδή που είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις, εκείνες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που δημιουργεί νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.