Έλληνες επιστήμονες συζητούν για τον κινεζικό πολιτισμό

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Έλληνες επιστήμονες συζητούν για τον κινεζικό πολιτισμό

Αναρτήθηκε στο:

Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει διαλέξεις γύρω από τον αρχαίο κινεζικό πολιτισμό

Ημερομηνία Έναρξης
Ημερομηνία Λήξης


Το Μουσείο Ηρακλειδών, ενόψει  της ανταλλαγής εκθέσεων αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας σε Αθήνα και Πεκίνο μέσα στο 2017, σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, διοργανώνει δύο διαλέξεις γύρω από τον αρχαίο κινεζικό πολιτισμό. Η πρώτη διοργανώθηκε ήδη στις 9  Μαΐου, με τίτλο «Μερικές συγκρίσεις μυθολογίας και φιλοσοφίας στην κινεζική και την ελληνική αρχαιότητα» και ομιλητή τον Θεοδόση Τάσιο, ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π

Η δεύτερη διάλεξη με τίτλο «Γη, αέρας, νερό και φωτιά: Η τεχνολογία της κεραμικής στην Κίνα», θα γίνει την Τετάρτη 31 Μαΐου, και ομιλητή τον Γιώργη Μαγγίνη, Διδάκτορα αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης (Σινολόγος)

Από την αυγή του πολιτισμού στην Κίνα, η τέχνη της κεραμικής υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πεδία δημιουργικότητας και τεχνικής καινοτομίας. Η πολιτική ενοποίηση των βασιλείων της χώρας υπό τον αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ κατά τον όψιμο 3ο αι. π.Χ., η οποία σημαίνει την απαρχή της αυτοκρατορικής Κίνας, αντιπροσωπεύεται από το αρχαιότερο παράδειγμα μαζικής παραγωγής κεραμικών στην ανθρώπινη ιστορία, τον περίφημο «πήλινο στρατό». Οι φυσικοί πόροι, οι επενδύσεις της αυτοκρατορικής διοίκησης, η αδιάπτωτη συνέχεια παραγωγής αλλά και η προσαρμοστικότητα των κεραμέων επέτρεψαν στα προϊόντα εκατοντάδων εργαστηρίων να κατακτήσουν τις αγορές της Μέσης και Εγγύς Ανατολής από τον 8ο αιώνα μ.Χ., ενθαρρύνοντας την τεχνική εξειδίκευση και την αισθητική εκλέπτυνση των περιόδων Σουνγκ (10ος-13ος αι.), Τζιν (12ος-13ος αι.), Γιουάν (13ος-14ος αι.) και Μινγκ (14ος-17ος αι.). Η διάλεξη αυτή θα καλύψει θέματα τεχνολογικά (υλικά κεραμικών, εφυαλώσεις, τεχνικές διακόσμησης, όπτηση) και ιστορικά (κοινωνία και εμπόριο) μέσα από παραδείγματα της συλλογής κινεζικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η έγκαιρη προσέλευση, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Μουσείο Ηρακλειδών 
Ηρακλειδών 16, Θησείο, Αθήνα  Τηλ: 210 34 61 981, 
Απ. Παύλου 37, 118 51 Θησείο, Αθήνα, Tηλ: 211 012 6486

Website: herakleidon-art.gr/