Εμβάθυνση των ελληνοκινεζικών σχέσεων με τη διπλωματία των πόλεων

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Εμβάθυνση των ελληνοκινεζικών σχέσεων με τη διπλωματία των πόλεων

Αναρτήθηκε στο:

Η 45η επέτειος εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα εορτάστηκε στις 12 Ιουνίου 2017, σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

[Φωτό: Xinhua]

Η 45η επέτειος εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα εορτάστηκε στις 12 Ιουνίου 2017, σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η οποία περιελάμβανε τη μουσική παράσταση της New Oriental Chinese Music Scene, της Λαϊκής Κυβέρνησης του Δήμου Σαγκάης. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, η Λαϊκή Κυβέρνηση του Δήμου Σαγκάης και η China Cosco Shipping Corporation Limited.

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Zou Xiaoli, στην ομιλία του, τόνισε ότι τα τελευταία 45 έτη, οι δύο χώρες έχουν εξελιχθεί σε στρατηγικούς εταίρους σε ευρύτατα πεδία συνεργασίας. «Τρέφουμε αμοιβαίο σεβασμό και έχουμε αλληλοβοηθηθεί στις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές μας», τόνισε ο κ. πρέσβης προσθέτοντας ότι η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά έχει πλέον αναδειχθεί σε σημαντικό πυλώνα του Νέου Δρόμου του Μεταξιού («Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος») και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΕΕ.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, ανέφερε ότι η φετινή επέτειος συμπίπτει με το Έτος Φιλίας Κίνας - Ελλάδας. «Σε αυτό το πλαίσιο,  υπάρχει στενή επαφή και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών η οποία εδράζεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως είναι για παράδειγμα η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός. Αυτή η εκδήλωση μάλιστα αποτελεί ένα μικρό μέρος όσων  θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, λόγω του Κοινού Έτους Φιλίας Κίνας - Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Μώραλης, επισημαίνοντας ότι ο Πειραιάς είναι από το 1985 αδελφοποιημένη πόλη με την Σαγκάη και είναι ευκαιρία να έρθουν οι δυο πόλεις-λιμάνια πιο κοντά.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η αντιπροσωπεία των Κινέζων αξιωματούχων με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΚ και της Δημοτικής Επιτροπής της Σαγκάης κ. Han Zheng, επισκέφθηκε το Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη. Κατά τη συνάντηση υπογράφηκε η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των πόλεων της Αθήνας και της Σαγκάης. Ο δήμαρχος Αθηναίων, στην προσφώνησή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανανέωση της συνεργασίας των δύο πόλεων και τη διεύρυνσή της πέραν από τον τουρισμό και το εμπόριο και σε νέους τομείς όπου μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών. Από την πλευρά του, ο κ. Han αναφέρθηκε στην ανάγκη εντατικοποίησης των επαφών και των ανταλλαγών επισκέψεων με συγκεκριμένες θεματικές που αφορούν στην επιστήμη, στον πολιτισμό και στο εμπόριο. «Οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο πόλεων αποτελούν οδηγό και για τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο κρατών», τόνισε ο Κινέζος αξιωματούχος.

[Πηγή: Δήμος Πειραιά / ΑNA-XINHUA)