Η Ελλάδα ενισχύει τους δεσμούς με την Κίνα σε τηλεπικοινωνίες, ο/α & πολιτισμό, ενέργεια, μεταφορές και υποδομές

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Η Ελλάδα ενισχύει τους δεσμούς με την Κίνα σε τηλεπικοινωνίες, ο/α & πολιτισμό, ενέργεια, μεταφορές και υποδομές

Αναρτήθηκε στο:

Οι συναντήσεις του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά και του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κίνα στο πλαίσιο του Belt and Road Forum.

[Φωτο:ΑΠΕ-ΜΠΕ/Andreas Bonetti]

Η διεύρυνση των σχέσεων με την Κίνα στις τηλεπικοινωνίες, τον πολιτισμό, τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική-πολιτιστική βιομηχανία, καθώς και μέσω του διαύλου της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων, συνιστά «στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα», δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο για το Φόρουμ «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος», ως μέλος της αντιπροσωπείας υπό τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.

«Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας προσφέρει διευρυμένη πρόσβαση σε πολλές γειτνιάζουσες αγορές για τις κινεζικές εταιρείες, ενώ - καθώς η χώρα μας εξέρχεται της οικονομικής κρίσης - η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στον τομέα της συνδεσιμότητας για τις κινεζικές επενδύσεις», επεσήμανε ο κ. Παππάς, μετά την συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Βιομηχανίας, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της ΛΔΚ κ. Chen Zhaoxiong.

Ο κ. Chen Zhaoxiong, με τη σειρά του,  αναφέρθηκε στην υψηλή κατάταξη της χώρας του παγκοσμίως σε όρους ποσοτικών δεδομένων χρηστών και καταναλωτών τηλεπικοινωνιών, ψηφιακής τεχνολογίας και πληροφορικής και υπογράμμισε την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αναφορικά με τις ευκαιρίες που παρέχουν οι υποδομές και η γεωγραφική θέση της χώρας μας.

Ο κ. Παππάς συζήτησε επίσης τον κεντρικό ρόλο της συνεργασίας στον κινηματογράφο και τη ραδιοτηλεόραση και τη σημασία τους για την προώθηση μιας θετικής εικόνας τόσο της Ελλάδας όσο  και της Κίνας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Κινεζικής Κρατικής Διοίκησης Δημοσιότητας, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, κ. Tong Gang. Υπογράμμισε επίσης, τις προσπάθειες του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ  να θεσπίσει ένα καινοτόμο νομοθετικό πλαίσιο με στόχο να προσελκύσει ξένες κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα.

Το τριετές σχέδιο δράσης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Κίνας για θέματα υποδομών στις μεταφορές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες στο περιθώριο του Φόρουμ «Μια Ζώνη-Ένας Δρόμος» παρέχει στη χώρα μας σημαντικό ρόλο στην ομώνυμη στρατηγική της Κίνας, σημείωσε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο για το Φόρουμ «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος για τη Διεθνή Συνεργασία», το καθεστώς της Ελλάδας αναβαθμίζεται. Η Αθήνα θα πρέπει να αναπτύξει ένα πακέτο προτάσεων που να συνάδει με τη στρατηγική «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος», πρόσθεσε ο Πιτσιόρλας.