Ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο υψηλού επιπέδου Φόρουμ Belt and Road στο Πεκίνο

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο υψηλού επιπέδου Φόρουμ Belt and Road στο Πεκίνο

Αναρτήθηκε στο:

(Φωτογραφία: AΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Π/θ / Andrea Bonetti)

Ως «φιλόδοξη πρωτοβουλία του 21ου αιώνα, που οικοδομεί πάνω στη σοφία της αρχαίας κινεζικής σύλληψης του Δρόμου του Μεταξιού», χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Απευθυνόμενος στο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου στο Πεκίνο, στις 14-15 Μαΐου 2017, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «σε αυτούς τους καιρούς – όταν ο πειρασμός να απαντήσουμε στις κρίσεις της παγκοσμιοποίησης με απομόνωση και προστατευτισμό, ορθώνοντας τείχη – η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει ένα όραμα διασύνδεσης, συνεργασίας, και διαλόγου από την Ευρώπη ως την Ασία, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου».

Εάν ήταν να ξαναπούμε σήμερα την ιστορία του Δρόμου του Μεταξιού, δεν θα αναφερόμασταν μόνο στην οικονομική ιστορία της συνεργασίας και του ανταγωνισμού ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, θρησκείες, έθνη και οικονομικά συμφέροντα, αλλά και στην ιστορία των λαών, των επαφών τους και της μεταξύ τους επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία του συντονισμού αυτής της πρωτοβουλίας με άλλα περιφερειακά πλαίσια συνεργασίας, όπως το Asia-Europe Meeting, την Πλατφόρμα Διασύνδεσης ΕΕ-Κίνας ή το China-Europe Land-Sea Express Route, παράλληλα με την προώθηση ενός διεθνούς διαφανούς και χωρίς αποκλεισμούς, συστήματος εμπορίου, το οποίο θα βασίζεται σε κανόνες και στον πυρήνα του οποίου θα βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Σημείωσε ακόμη ότι οι στόχοι της Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος» συμβαδίζουν με τους περιφερειακούς οικονομικούς στόχους της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «η δυναμική, συνεκτική, στρατηγική εταιρική σχέση μας με την Κίνα αποτελεί μια στιβαρή βάση για να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ως χώρα με μοναδική γεωπολιτική ταυτότητα – χώρα της Ευρώπης, της Μεσογείου, των Βαλκανίων, και της ευρύτερης περιοχής του Εύξεινου Πόντου - αλλά και ως ναυτική χώρα με δυνατότητα για αναβάθμιση σχέσεων πολύ πέρα από τη γειτονιά της, η Ελλάδα επεκτείνει τον ρόλο της ως σημαντικός περιφερειακός κόμβος εμπορίου, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, εφοδιαστικής αλυσίδας και τουρισμού, ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «ως χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ηγέτιδα στο παγκόσμιο τουρισμό, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σημασία της πρωτοβουλίας για επαφές μεταξύ των λαών, πολιτιστικές ανταλλαγές και τουρισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο 2017 ως έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας, στη στενή συνεργασία με την Κίνα για τη διοργάνωση της πρώτης Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, καθώς και στις απευθείας πτήσεις που θα συνδέουν πολύ σύντομα την Ελλάδα με την Κίνα. Και κατέληξε: «Σε διπλωματικό επίπεδο, θεωρούμε ότι το παρόν πολυμερές φόρουμ θέτει τις βάσεις για νέες σημαντικές πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, προωθεί ενεργά φιλόδοξες διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεργασίας και διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Και διαβλέπουμε σημαντικές δυνατότητες για τη σύναψη τριμερών συνεργασιών γύρω από έργα υποδομών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».