Εγκαινιάστηκε επισήμως το Έτος Ελλάδας-Κίνας!

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Εγκαινιάστηκε επισήμως το Έτος Ελλάδας-Κίνας!

Αναρτήθηκε στο:

Το «2017- Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας των Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας-Κίνας», εγκαινιάστηκε σε επίσημη τελετή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. 

Η επίσημη έναρξη του έτους πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας- Κίνας, πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στις 27 Απριλίου. Την τελετή παρακολούθησαν επίσημη αντιπροσωπεία Κινέζων αξιωματούχων, με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρική Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, κ. Liu Qibao, o αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, και πλήθος Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων και προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής και της τέχνης.

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς της Υπουργού Πολιτισμού κας Λυδίας Κονιόρδου, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, του Γενικού Διευθυντή του China International Publishing Group, κ. Zhang Fuhai και του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού της ΛΔΚ, κ. Yu Qun, οι δύο πλευρές εγκαινίασαν το Έτος με την υπογραφή μιας Συμφωνίας για την ανάπτυξη κινηματογραφικής συμπαραγωγής και μνημόνιο συνεργασίας για την έκδοση έργων της σύγχρονης και κλασικής βιβλιοπαραγωγής των δύο χωρών.

Οι ανταλλαγές που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Έτους Ελλάδας-Κίνας, δήλωσε η κ. Κονιόρδου στην ομιλία της, θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων πολιτισμού: λογοτεχνία, κινηματογράφο, θέατρο, μουσική, σύγχρονη εικαστική τέχνη, καθώς και έργα τέχνης του παρελθόντος. Το πρόγραμμα ανταλλαγών θα καλύπτει επίσης τον τομέα της πολιτιστικής βιομηχανίας εν γένει, καθώς και τον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης και της προώθησης του πολιτιστικού πλούτου μέσω της σύγχρονης έρευνας και τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα την συντήρηση και την ενάλια αρχαιολογία.

Η τελετή, διανθίστηκε από την επίδειξη της τελετουργίας προετοιμασίας για την παρασκευή τσαγιού, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου, υπό τους ήχους ελληνικής και κινέζικης μουσικής από το κινέζικο γυναικείο συγκρότημα της πόλης Hangzhou με παραδοσιακά όργανα της χώρας τους. Στην συνέχεια, οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στις δύο εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: μία που παρουσιάζει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο και μία με τίτλο Κινεζικές Ιστορίες: Καινοτομία στην παραδοσιακή τέχνη και τεχνολογία με έργα τέχνης από την πόλη Hangzhou. Τέλος, παρακολούθησαν συναυλία του Κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναον», με λυρικούς τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.