Άνοιγμα του ελληνικού κινηματογράφου στην Κίνα

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Άνοιγμα του ελληνικού κινηματογράφου στην Κίνα

Συζητήσεις με Κινέζους αξιωματούχους για την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου στην Κίνα αλλά και την προώθηση συμπαραγωγών και άλλων συνεργατικών σχημάτων με Κινέζους παραγωγούς είχε η Υπουργός Πολιτισμού κα Κονιόρδου.

Κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή της στην Κίνα, η Υπουργός Πολιτισμού κα Κονιόρδου είχε συζητήσεις με Κινέζους αξιωματούχους για την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου στην Κίνα αλλά και την προώθηση συμπαραγωγών και άλλων συνεργατικών σχημάτων με Κινέζους παραγωγούς.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, η κα Κονιόρδου συναντήθηκε με στελέχη της κινεζικής Αρχής για θέματα ρ/τηλεόρασης και κινηματογράφου SARFT. Ο Υφυπουργός της SARFT Zhang Haosen, καλωσόρισε την Υπουργό υπογραμμίζοντας την συνάντησή τους στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο, κατά τα εγκαίνια του Έτους Ελλάδας-Κίνας, όταν ο ίδιος και η κα Κονιόρδου υπέγραψαν συμφωνία συμπαραγωγών και την συμφωνία μετάφρασης 50 έργων κινεζικών και ελληνικών την επόμενη 5ετία. Ο κος  Zhang αναφέρθηκε στην συνέχεια συνοπτικά στις κύριες τάσεις στον κινεζικό κινηματογράφο, την κατακόρυφη αύξηση δεικτών του ως προς τον αριθμό αιθουσών κινηματογράφου (9100) και οθονών (48000) διεθνώς, και στην κατάταξη του στην δεύτερη θέση μετά την αγορά Β. Αμερικής. Επίσης υπογράμμισε την σημασία ανάπτυξης σχέσεων συμπαραγωγής.  

Από την πλευρά της, η κα  Κονιόρδου αναφέρθηκε στην ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για προσέλκυση οπτικοακουστικών (ο/α) παραγωγών με παροχή κινήτρων όπως rebates, tax returns, και στην προώθηση του νέου Film Commission.

Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη καλύτερης επικοινωνίας, ανταλλαγών, οργάνωσης εβδομάδων προβολής κινηματογραφικών ταινιών, συμμετοχής σε Φεστιβάλ Ταινιών, παρουσίας εκπροσώπων SARFT και ελληνικών φορέων σε ανάλογα Φεστιβάλ σε Ελλάδα και Κίνα ώστε να υπάρξει εξοικείωση των ελλήνων παραγωγών με την κινεζική κινηματογραφική αγορά.

Η συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κιν/φου, της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και  της China Film Archives, η από κοινού διοργάνωση ανταλλαγών και συμμετοχών σε καλλιτεχνικά Φεστιβάλ όπως του Πεκίνου και της Σαγκάης, η διοργάνωση εβδομάδων κινηματογράφου αποτελούν μερικές από τις δράσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Ελληνοκινεζικού Πολιτιστικού Έτους.

Κατά τη συνάντηση της κας Κονιόρδου με στελέχη της SARFT και China Film Archives, με τον αναπλ. Γενικό Δ/ντη της SARFT κ.  Yan Chengsheng και τον αντιπρόεδρο του China Film Archives Zhang Xiaoguang, η κα Κονιόρδου υπογράμμισε τν δυναμισμό της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, τις διεθνείς διακρίσεις που απονέμονται σε Έλληνες σκηνοθέτες και τις εξαιρετικές προοπτικές συνεργασιών, ειδικά στον τομέα των συμπαραγωγών. Ο κ. Yan, αφού  επαίνεσε την ποιότητα του ελληνικού κινηματογράφου, το πλούσιο, γεμάτο φιλοσοφικό συμβολισμό, υπόβαθρό του και τις δυνατότητες του σινεμά να καταστήσει την Ελλάδα ακόμα πιο γνωστή στην Κίνα, αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασιών που διανοίγονται στον τομέα αυτό καθώς και σε αυτό των μεταφράσεων. Με τη σειρά του, ο  κ. Zhang υπογράμμισε την βούληση της κινεζικής πλευράς για την προώθηση συμπαραγωγών με την Ελλάδα και την συνεργασία με ελληνικούς οργανισμούς, όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.