Ιούνιος 2017

«Έχει ανοίξει ο δρόμος για σημαντικές κινεζικές επενδύσεις»

«Προφανώς πρέπει να γίνουν πολλά από ελληνικής πλευράς ώστε να διαμορφωθεί φιλικό περιβάλλον για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα», σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος είναι αισιόδοξος για την πορεία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας.

Εμβάθυνση των ελληνοκινεζικών σχέσεων με τη διπλωματία των πόλεων

Η 45η επέτειος εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα εορτάστηκε στις 12 Ιουνίου 2017, σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η οποία περιελάμβανε τη μουσική παράσταση της New Oriental Chinese Music Scene, της Λαϊκής Κυβέρνησης του Δήμου Σαγκάης.

H Κινεζική Όπερα Κουντσου της επαρχίας Τζιανγκσού στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017

«Το περίπτερο με τις παιώνιες» ( 牡丹亭), ένα αριστούργημα της Όπερας Κούντσου, θα παρουσιαστεί στις 12 Ιουλίου 2017 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Έτους πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας. Πρόκειται για ένα ποιητικό μουσικό δράμα με θέμα την αιώνια αγάπη, γράφτηκε τον 16ο αιώνα από τον Ταν Σιάντσου και αποτελεί το πιο διάσημο έργο της περιόδου Μινγκ.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠ και Shanghai International Port Group

COSCO, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε.) και Shanghai International Port Group (SIPG) υπέγραψαν δύο σημαντικά μνημόνια συνεργασίας (MOU), στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, στις 12 Ιουνίου 2017.

H κινεζική πορσελάνη βασιλικών κλιβάνων Ru

Tα αγγεία κεραμικής Ru είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος κινεζικής κεραμεικής από τη δυναστεία των Σονγκ (960 - 1279) που παραγόταν για μια σύντομη περίοδο περίπου από το 1085 έως το 1115.  Τα κεραμικά της δυναστείας των Σονγκ είναι κατά κύριο λόγο πηλός υψηλής όπτησης που παρήχθησαν αποκλειστικά και μόνο για την αυτοκρατορική αυλή. Τα αγγεία αυτά ψήθηκαν σε  κλιβάνους τόσο στην Βόρεια όσο και στη Νότια Κίνα κατά τη επικράτεια της δυναστείας των Βορείων Σονγκ (960-1127) και της δυναστείας των Νοτίων Σονγκ (1128-1279). 

“Νέος Δρόμος του Μεταξιού” – Έκθεση σύγχρονης κινεζικής πορσελάνης στην Κέρκυρα

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, με τη στήριξη του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει, με αφορμή το έτος πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας 2017, έκθεση σύγχρονης κινέζικης πορσελάνης βασιλικών κλιβάνων Ru, με τίτλο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού». Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα περίπου 40 εκθέματα, τα οποία αποτελούν εξαιρετικά δείγματα σύγχρονης πορσελάνης βασιλικών κλιβάνων Ru, που κατασκευάζονται με τις ίδιες μεθόδους των αρχαίων Σονγκ.

“Glimpses of Greece”: Έκθεση φωτογραφίας στην Καντόνα με θέμα την Ελλάδα

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Glimpses of Greece», η οποία παρουσιάζει περισσότερα από 30 έργα της Κινέζας φωτογράφου Zhou Chen με θέμα την Ελλάδα, εγκαινιάστηκε στις 25 Μαΐου 2017 στην Καντόνα.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Καντόνα, κ. Γρηγόρης Τασσιόπουλος, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, αναφέρθηκε στη σημασία του Έτους Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας 2017, και εν γένει των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλει το Γενικό Προξενείο για την προώθηση ποικίλων πολιτιστικών δράσεων.

Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος-Κίνας 2017

Εξαμελής υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των Κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων επισκέφθηκε το ΓΕΕΘΑ, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο δράσεων του υφιστάμενου διμερούς Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2017.